PAC

Proanthokyanidiny (PAC) patří mezi rostlinné sekundární metabolity, flavonoidy, které se vyskytují v různých částech rostlin. Proanthokyanidiny objevil v roce 1948 profesor Masquelier a nazval je vitamin P, ačkoliv se de facto o vitamín nejedná.

Proanthokynidiny mají silnou antioxidační aktivitu a jsou jim připisovány blahodárné účinky na elasticitu cév, mají virostatické účinky, mají blahodárný vliv na trávení (brusinky jsou přírodní prebiotikum) a v neposlední řadě přispívají ke zdravému močovému ústrojí. V brusinkách je totiž obsažen proanthokyanidin A, který vykazuje nejlepší výsledky ze všech proanthokyanidinů při adhezi na fimbrie bakterie E.coli, čímž znemožní jejich zachycení na stěnách močových cest.

Tato antiadhezní aktivita proanthokyanidinů typu A byla potvrzena řadou klinických testů, proto jsou certifikované extrakty z brusinek doporučovány jako prevence opakovaných infekcí močových cest a v dávkách vyšších než 36 mg PAC i při akutním dyskomfortu močového traktu.

Proanthocyanidin A2 - zdroj: wikipedia.org


barnys.cz
activaloe.cz
bolest-kloubu.cz
kanadske-kolostrum.cz
spanek.cz
proti-stresu.cz
benexia.cz
4sx.cz
inovo.cz
inocell.cz
nedostatek-zeleza.cz